Eric Swinkels schiet zes maal Olympische kleiduiven

Eric Swinkels, geboren 30 maart 1949 te Best, nam liefst zesmaal deel aan de Spelen op het onderdeel kleiduiven individueel (skeet).

Tijdens zijn eerste optreden in 1972 te München behaalde hij de 35e plaats. Zijn meest succesvolle deelname was in 1976 in Montreal. Met een totaal van 198 treffers op 200 schoten, behaalde hij de zilveren medaille. Was zijn laatste schot raak geweest, dan had hij goud behaald.

De Spelen van 1980 Moskou gingen aan hem voorbij omdat de Kon. Ned. Schutters Associatie één van de sportbonden was die gehoor gaf aan de oproep om de Spelen te boycotten vanwege de Russische inval in Afghanistan.

Vier jaar later, in Los Angeles, was Eric weer van de partij en behaalde hij een verdienstelijke tiende plaats. In Seoul 1988 werd hij negende en in Barcelona 1992 deed hij het nog een plaats beter en werd hij achtste. Tijdens zijn laatste deelname in 1996 in Atlanta eindigde hij op de 32e plaats en plaatste hij zich niet voor de finaleronde.

In München was Eric één van de getuigen van de dodelijke aanslag op het Israelische Olympisch team door de Palestijnen. Het appartement waar Eric was ondergebracht, lag op slechts enkele tientallen meters van het appartement waar de gijzeling plaatsvond. De schietwedstrijden waren op de dag voor de aanslag al geëindigd.

Door zijn grote aantal deelnames heeft Eric de Spelen sterk zien veranderen. Waren de Olympische Spelen in 1972 nog voorbehouden aan de amateursporters, gaandeweg deed de commercie zijn intrede en werden profsporters toegelaten. De laatste Spelen waaraan Swinkels deelnam, werden zelfs gedomineerd door de commercie.

Samen met twee anderen is hij recordhouder wat betreft aantal deelnames aan de Spelen (zesmaal). In Seoul werd Eric gekozen tot vlaggendrager bij de openingsceremonie, hetgeen hij nog steeds als een hoogtepunt in zijn carrière ervaart.

Naast zijn Olympische prestaties heeft Eric 18 keer het Nederlands kampioenschap skeet op zijn naam staan. Zeven keer won hij het Nederlands kampioenschap trap en driemaal het kampioenschap dubbel trap. Tweemaal werd hij Europees kampioen met het Nederlands team.

Na de Spelen van Atlanta stopte Eric met zijn internationale carrière. Eind 1997 beëindigde hij ook nationaal zijn deelname aan wedstrijden, met het winnen van de Grand Prix Lopik en het behalen van een driedubbel Nederlands kampioenschap (skeet, trap én dubbeltrap).

Van huis uit komt Eric Swinkels uit een traditionele Brabantse jachtfamilie. Momenteel runt hij schietbaan Eric Swinkels in Boekel. Hij geeft clinics kleiduivenschieten, begeleidt schutterstalenten en als erkend wapenhandelaar adviseert hij jagers bij de aanschaf van een wapen.


 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Mgr. Gerard de Korte
De peddelende ambtenaren van Landmeetkunde tijdens een trainingsrit.
images/hourglass.png

ZOEKEN...