Wapen Best

Wapen Best

Koninklijk Besluit 23 juli 1980: “In keel de Heilige Odulphus van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.”

Geschiedenis van het wapen
Blijkens een ongedateerde reactie op een vraag van de Staatsraad-Gouverneur van 29 november 1838 gebruikte het gemeentebestuur een stempel met de beeltenis van de Heilige Odulphus met daarom heen het randschrift "St. ODULPHUS. WAPEN DER GEMEENTE BEST". Dat "wapen" zou "sinds de instelling van de gemeente zijn aangenomen." Het beeld van de parochiepatroon Sint-Odulphus verschijnt in de opvolgende zegelstempels nooit geplaatst in een wapenschild. In de jaren twintig van de vorige eeuw is het heiligenbeeld voor het eerst in een wapenschild geplaatst. Vanaf 1951 gebruikte het gemeentebestuur officieus een gekroond wapen met de beeltenis van de Heilige Odulphus, ontworpen door A.C. Ninaber van Eyben. Nog in 1969 sprak de gemeenteraad zich uit om het niet goedgekeurde gemeentewapen te handhaven. Dit wapen werd in 1980 officieel. Bij Koninklijk Besluit van 23 juli 1980 nr. 25 werd het wapen verleend.

Bronnen
Foto wapen uit Wapenregister Hoge Raad van Adel: RHCe, THA, Atlantisnr. 10145.
Jan Melssen, ‘Over wapens en zegels: Oirschot en Best’, Kroniek van de Kempen 6 (1986) [Hapert, 1988] 103-105.
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
 Ladders ophalen
RHCe / Beeld- en geluidcollectie Son en Breugel, 50 jarig bestaan Zusters van Liefde
images/hourglass.png

ZOEKEN...