Mevr. Gradus

Ik vertel de verhalen van Ria Gradus. Ze is geboren in 1932 en nu dus tachtig jaar oud. Ze had het goed thuis want haar vader was hoofd van een basisschool. En ze woonde dus dicht bij school. Ze had vier zussen. Later gaf ze zelf les aan de huishoudschool en ze kreeg vier kinderen.

De zuster van de familie Gradus

De zus van Ria Gradus, Corrie, ging toen ze dertig jaar was het klooster Koningshof in in Veldhoven. Hiervoor moest ze alles opgeven, een huwelijk, kinderen en een goed leven. Want ze wilde graag dichter bij God staan. In het klooster deed zuster Gradus vooral werk in de kerk. De vader van het gezin Gradus heeft heel vaak tegen haar gezegd, ‘Weet je het zeker? Wil je dit echt?’. Maar Corrie wist het echt zeker. Ria kwam vaak op bezoek bij haar zus. En miste haar erg.

  

Het kroost van Ria Gradus en haar man

Ria was lerares aan de Huishoudschool. Best speciaal voor die tijd was dat ze niet met lesgeven hoefde te stoppen toen ze trouwde. In de jaren zestig, rond haar dertigste, kreeg Ria haar eerste kind. Dus moest ze stoppen met lesgeven, dat vond ze erg jammer. Toen haar kinderen ouder en zelfstandiger werden ging ze weer lesgeven. Haar zoons gingen alle drie naar het Atheneum, haar dochter ging naar de  Havo. Haar kinderen werden religieus opgevoed en dus ook gedoopt. Haar kinderen komen haar nu nog regelmatig opzoeken in het Wilgenhof.

 

Onderschrift foto: de kinderen Gradus poseren lachend op de foto

 

Harrie en Ria hebben elkaar net het ja-woord gegeven

Op haar zesentwintigste stapte Ria in het huwelijksbootje. Zoals gebruikelijk in die tijd trouwde ze in de kerk. Ria en Harrie waren allebei katholiek. Ze hebben elkaar ontmoet via vrienden. Ria kwam daar op bezoek en Harrie was daar ook. Hij was ook leraar. De ouders van Ria waren het volkomen eens met het huwelijk. Omdat Ria nogal handig was met naald en draad, heeft ze haar eigen bruidsjurk gemaakt. Haar man was ongeveer dezelfde leeftijd toen ze trouwden.

 

Onderschrift foto: blij en opgelucht kijken Ria en Harrie elkaar aan 

 

Geïnterviewde is mevrouw Gradus
Geschreven door Indy Planting  

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
"Panta Rhei"
Autogeen lasserij, 1950-1960. Collectie RHCe
Wapen Best
Beeldcollectie gemeente Asten
images/hourglass.png

ZOEKEN...