Ladders ophalen

Ladders ophalen

Best – Aan het einde van de 19e eeuw werd in het plaatsje Zlin in Tsjechië de grondslag gelegd voor wat ooit de grootste schoenenfabriek ter wereld was.

De familie Batà begon in 1894 met de massaproductie van schoeisel. In 1932 produceerde het bedrijf 36 miljoen paar per jaar! Vanaf 1934 werden er ook in Best schoenen gemaakt. Hoewel dit ook in Nederland van een leien dakje ging, probeerde het concern ook andere bronnen aan te boren. Zo startte het bedrijf in 1936 een eigen looierij, een kartonfabriek, een rubberfabriek, maar ook een kousenfabriek. Op de foto zien we een onderdeel van het productieproces in de kousenfabriek. De medewerksters doen hun uiterste best achter de zogenaamde ladder-ophaalmachines. Aan de benen van de dames te zien was het ‘not done’ om deze taak uit te voeren zonder je eerst in een degelijk paar (zelfgemaakte?) kousen te hijsen. Staat u op de foto? Weet u het naadje van kous? Het RHCe ziet uw reacties en herinneringen gaarne tegemoet via het onderstaande reactieformulier.  
Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Burgemeester – burgervader – Kolfschoten neemt een grote doos sigaren in ontvangst , omstreeks 1950. Foto: F. van Mierlo |collectie RHCe
 Bedrijventerrein De Run, met de Ebroba bakkerij ter hoogte van de Runstraat in Veldhoven, omstreeks 1987. Beeldcollectie RHCe.
images/hourglass.png

ZOEKEN...